Pomimo, że pokrzywa wielu kojarzy się z czymś przykrym, okazuje się być bardzo zdrową i smaczną rośliną. Jest znana ze swoich właściwości oczyszczających. Przyjmowana regularnie oczyszcza układ trawienny odprowadzając złogi żółciowe i poprawiając pracę jelit. Sok ze świeżych pokrzyw działa detoksykująco i jest dobry na zmęczenie. Spożywanie pokrzywy jest zalecane anemikom gdyż zawarta w niej mieszanka kawsu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K pobudza procesy krwiotwórcze w naszych organizmach. Ponadto pomaga w leczeniu artretyzmu, reumatyzmu i zapobiega osteoporozie. Liście pokrzyw są bogate w takie substancje jak karoten, witaminę C, K, B2 oraz wiele minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, krzem.
No ale jak zrobić kluchy?
porcja dla: 3-4 osób
składniki:
- pół pęczka młodych pokrzyw
- 2 jajka od szczęśliwych kur
- 300 g twarogu półtłustego
- ok. 150 g mąki orkiszowej albo mąki z płaskurki
- ok. 25 g mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- pół pęczka młodych pokrzyw
- 2 jajka od szczęśliwych kur
- 300 g twarogu półtłustego
- ok. 150 g mąki orkiszowej albo mąki z płaskurki
- ok. 25 g mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Najpierw liście pokrzyw trzeba sparzyć. Następnie drobno pokroić.
Jak już będą gotowe przekładamy do miski i dodajemy jajka.
Wszystko mieszamy i następnie dodajemy twaróg, mąki, sól i pieprz do smaku.
Można dodać wszystko na raz - nie trzeba stopniowo.
Mieszajmy aż powstanie w miarę jednolita masa.
Z ciasta ręcznie formujemy długi wałek lub kilka wałków (kilka się wygodniej lepi i kroi).
Wałki kroimy tak, aby powstały małe kluchy. Zasadniczo czym mniejsze tym lepsze, gdyż urosną podczas gotowania.
Warto mieć pod ręką miskę z wodą żeby maczać w niej palce - ciasto nie będzie przywierało.
Tak przygotowane wrzucamy do gotującej się i osolonej wody na około 6 minut.
Jak wypłyną będą dobre.
E voila
Smacznego :)
Szukacie pokrzyw albo innych składników?
Po inne łakocie zajrzyjcie do klepu www.prostozewsi.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz