środa, 15 czerwca 2016

Nowe smaki: MIZUNA

Jej inne nazwy to: kapusta japońska, japońska musztarda, japońskie ziele, kalifornijska trawa pieprzowa. Mizuna jest warzywem liściowym, przypominającym z wyglądu rukolę. Ma bardzo świeży, lekko ostrawy zapach. W smaku wspaniale się rozwija: początkowo neutralnie pod wpływem żucia uwalnia lekko pikantny, musztardowy smak (jest zdecydowanie łagodniejsza od rukoli). Mizunę można jeść w całości (kwiaty, łodygi, liście, nasiona). Ponieważ w trakcie obróbki termicznej może stracić swój unikalny smak, polecam spożywanie jej na surowo. 



Mizuna jest warzywem, które idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałat, przybrań, dodatków do potraw, a także do warzywnych koktajli. W internecie znajdziemy przepisy na sałatki, tarty, puree , czy tempurę z mizuną. Dobrze komponuje się z białymi serami (szczególnie z kozimi). Wspaniale nada się do dań kuchni azjatyckiej gdzie potrzebna jest pikantna (ale nie ostra) nuta.

Japońska musztarda jest bogatym źródłem żelaza i wapnia. Zawiera też sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego.


Mizuna należy do rodziny warzyw kapustnych, a nie jak sugeruje zdrowy rozsądek do rodziny warzyw liściowych (tak jak podobna rukola). 


Jeżeli chcielibyście kupić mizunę, możecie to zrobić klikając w poniższy link:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz